FUTBOL MÜSABAKA VE DİSİPLİN TALİMATLARI İLE AMATÖR UYGULAMA KİTABI ÖZET BİLGİLERİ

 

1-     SüperAmatör Lig’e katılan kulüpler en az 2 (iki), 1. Amatör Lig’e katılan kulüpleren az 1 (bir) alt yapı kategorilerine katılmak zorundadır. Aksi halde İlDisiplin Kurulu’na sevk edilirler. (AUK S:5) (F.D.T.47/1)

 

2-     SüperAmatör ve 1. Amatör ile Bölgesel Amatör Ligde 18 kişilik isim listesine enfazla dört (4) yaşı büyük oyuncu yazılabilir. (4) ten fazla yazılması halindekulüp karar verilmek üzere Amatör Futbol Disiplin kuruluna sevk edilir. (FMT22/d) (AUK S.6)

 

İkinciamatör kümede 18 kişilik müsabaka isim listesine en fazla (5) 1982 ve dahabüyük doğumlu futbolcu yazılabilir. Yaşı büyük ismi yazılan futbolcu sayısı (5)ten fazla olursa karar verilmek üzere AFDK’na sevk edilir. (FMT 22/d) (AUK S.6)

 

3-     Üçyıl üst üste liglere katılmayan kulüplerin tescilleri Federasyonca iptal olur.(AUK S.27)

 

4-     Yenitescil edilen kulüpler ilk yıl gençler, İkinci Yıl 2. Amatör Lig ile GençlerLigine katılmak zorundadırlar. (AUK S.40)

 

Büyüklerkategorisinin en alt kümesinde lige katılan kulüp, Gençler kategorisindekiliglerden en az birine katılmak zorundadır. Aksi halde, kulüp başkanı veyöneticileri ile kulüp AFDK’na sevk edilir. (FDT:47/1) (AUK S.41)

 

5-     Mencezası alan futbolcunun cezası aynı kategoride infaz edilir. Oynadığı lig sonaermişse yaşı tutan ve devam eden bir alt veya üst ligde infaz yapılabilir. Biryıl sonraya kalan infazlarda vize işlemi zorunludur. Cezalı veya tedbirlioyuncunun oynamasa bile listeye yazılması hükmen yenilgiye sebeptir. Kararlar,AFDK tarafından verilir. (FDT.S1) (FMT. 22/f) (AUK S:13-19)

 

6-     Yöneticisiolmayan takım hükmen yenik sayılır. İkinci kez olursa Hakem-Personel masrafıalınır. Karar, İl Tertip Komitesi tarafından verilecektir. (AUK S:24)

 

7-     Müsabakasonucunu etkileme amaçlı bütün girişimler İl Disiplin Kurulu tarafındandeğerlendirilir. İl Disiplin Kurulu kararına karşı 7 (yedi) gün içinde AFDK’naitiraz edilebilir. (FDT 57)

 

8-     Amatörkulüpler her yıl katılacağı kategorileri bildirmek zorundadır. Herhangi birkategoride sezon başında lige katılacağını belirtip o kategorinin fikstürçekiminden önce mazeret bildirerek katılamayacağını bildiren kulüplereverilmeyeceği gibi, herhangi bir kategoride sezon başında lige katılmayacağınıbildirip o kategorinin fikstür çekiminden önce katılacağını yazılı olarakFutbol İl Temsilciliğine bildiren kulüplerin talebi kabul edilerek lige dahiledilirler. Katılacağı kategorileri bildirdiği halde katılmadığı veyaçıkarıldığı kategori olursa bir sonraki sezon, bildirdiği halde katılmamışolduğu veya ligden çıkartıldığı kategoride müracaatları halinde lige alınıpalınmayacakları konusunda Futbol İl Tertip Komitesi karar verir. (AUK S:26,27)

 

 

 

9-     Güvenliknedeniyle müsabakaların tamamlanamaması halinde (FMT.20/1-7) İl Tertip Komitesive İl Disiplin Kurulu yetkilidirler.

 

10-  Diğer nedenlerle müsabakalarıntamamlanamaması halinde, hakem raporlarına göre müsabakanın başka bir gündeyarım kaldığı andaki şartlarla tamamlanmasına, yeniden oynanmasına veyamüsabakanın yarıda kaldığı andaki sonucu ile tescil edilmesine karar vermekteİl Tertip Komitesi yetkilidir. (FMT.21)

 

11-  Belirlenen ve ilan olunan saattesahaya gelmeyen, müsabaka sahasına gelmekle beraber müsabakaya çıkmayan veyabaşlamış bir müsabakayı terk eden takım hakkında İl Disiplin Kurulu tarafındankarar verilir. (FMT.24/a)

 

12-  Kadrolara, oyunculara velisanslara yönelik itirazlar müsabaka başlamadan önce yapılacaktır. İtirazlarİl Tertip Komitesince karara bağlanır. Bu karara karşı da 5 (beş) güniçerisinde Amatör İşler Kurulu’na itiraz edilebilir. (FMT.29)

 

13-  Belgelerin haksız kullanımı ilesahtecilik ve yanıltma hallerinde; ilgili kişi ve kulüpler AFDK’na sevkedilirler. (FDT.48,49) (FMT. 22/ç, g)

 

14-  01.07.2012 – 31.05.2013 sezonuiçinde futbolcu, yönetici ve masör adına yalnızca bir görev için lisans vegiriş kartı çıkartabilirler. Aksinin tespiti halinde İl Disiplin Kurulu’na sevkedilirler. (AUK. S:23)

 

15-  İl Disiplin Kurulu’nunkararlarına karşı 7 (yedi) gün içerisinde itiraz harcı yatırılarak AFDK’naitiraz edilebilir. İl Tertip Kurulu kararlarına karşı ise 5 (beş) güniçerisinde itiraz harcı yatırılarak Amatör İşler Kurulu’na itiraz edilir.

 

Heriki kurula itiraz yapılırken, itiraz harçlarına ait banka dekontu dilekçeyeeklenir.

(AUK.S. 17-18)

 

16-  Bu bilgiler 2012 – 2013 futbolsezonu için Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yayınlanan aşağıda yazılıkaynakçalardan özetlenerek hazırlanmıştır.

 

Hazırlananbu özet bilgiler, FMT ve FDT’nda olası değişiklikleri kapsamaktadır.  Olası değişiklikler olması halinde ayrıcabildirilecektir.

 

Kaynak:          Futbol Müsabaka Talimatı (FMT)

                       Amatör Futbol DisiplinTalimatı (AFDT)

                       Amatör Uygulama Kitabı (AUK)