GÜNÜN MAÇLARI

DERNEKLER MÜLKİ İDARE AMİRLİKLERİ TARAFINDAN DENETLENMEKTEDİR

5253 sayılı Dernekler Kanununun 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan hükmü gereğince, dernekler mülki idare amirlikleri tarafından denetlenmektedir.

T.C. İç İşleri Bakanlığının 2011/19 sayı ve Denetim Raporları Konulu genelgesine istinaden 5253 sayılı Dernekler Kanununun 19 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Gerekli görülen hallerde, derneklerin tüzüklerinde gösterilen amaçlar doğrultusunda faaliyet gösterip göstermedikleri, defterlerini ve kayıtlarını mevzuata uygun olarak tutup tutmadıkları İçişleri Bakanı veya mülkî idare amiri tarafından denetletilebilir…” hükmü gereğince, dernekler mülki idare amirlikleri tarafından denetlenmektedir.


Mülki idare amirlikleri tarafından yapılan denetim çalışmaları sonucunda düzenlenen raporların şekil ve içeriğinin belirlenmesi ile raporların değerlendirilmesinde uygulamada birliğin sağlanması amacıyla bir Denetim Raporu Örneği hazırlanmıştır.


Derneklerin denetimleri sonucunda, yazımız ekinde bulunan örneğine uygun Denetim Raporları düzenlenmesi gerekmektedir. Ancak, gerekli görülmesi halinde, ilave bilgi ve konular bu raporlara eklenebilir veya belli bir konunun incelenmesine ve araştırılmasına yönelik denetimlerde farklı şekilde raporlar düzenlenebilecektir.


Sitemizin indirmeler bölümünde rapor ekleri ve 5253 sayılı kanunun bir örneği bulunmaktadır. Kulüplerimiz bu linklerden yararlanarak her hangi bir mağduriyetin oluşmasına engel olabilirler.

Tüm Kulüplerimize önemle duyurulur.

1- Denetim Raporu Örneği (6 Sayfa)
 
2- Açıklama (3 sayfa)
 
3- 5253 Sayılı Kanun